Home » Eva Luna

Eva luna

Op een bijzondere manier geeft Isabel Allende gestalte aan het bizarre en fantastische leven van Eva Luna, aan Zuid-Amerika en aan de gebeurtenissen daar, en voert ze de lezer mee naar een exotische wereld. In een stijl die even krachtig en bloemrijk is als het landschap van regenwouden, ruige bergen en verdorstende woestijnen, vertelt zij een adembenemend verhaal waarin werkelijkheid en verbeelding naadloos in elkaar overgaan.

Vertelperspectief, tijd, volgorde en verhaalruimte

De preciese tijd van het verhaal is niet echt duidelijk uit het verhaal op te maken. Het begint voordat Eva Luna geboren is. Het is verhaal duurt ongeveer zo’n 30 jaar. Het is een chronologisch geschreven verhaal, maar er zijn veel flashbacks aanwezig wanneer Eva terugdenkt aan vroeger. Het verhaal speelt zich af in Chili. De meeste tijd speelt het zich af in de hoofdstad van Chili, omdat de moeder van Eva hier moest zijn voor haar werk. Het boek is geschreven in een ik-perspectief van Eva Luna. Hierdoor kan je je heel goed inleven in de hoofdpersoon. Je leert haar persoonlijkheid heel goed kennen.

Personages

Eva Luna

Eva is de hoofdpersoon van het boek. Eva heeft niet veel kansen in haar leven Haar leven is eigenlijk al voor haar uitgestippeld en dat zal net zo zijn als dat van haar moeder. Zij zou dus een dienstmeisje worden van een rijke familie. Eva maakt veel mee in haar leven. Ze komt bij verschillende families, heeft vaak een geen baantje en leert veel mensen kennen. Ze groeit op tot een sterke vrouw.

Rolf Carle

In het boek waren kleine stukjes geschreven over Rolf, maar ze hadden nog niks met het verhaal te maken. Je kon wel verwachten dat hij in het boek later zou terugkomen. En dit gebeurde ook toen hij Eva ontmoette. Ze beginnen elkaar steeds beter te leren kennen en aan het eind van het boek hebben zij een relatie.

Huberto

Huberto is een man die vaak in de stad rondloopt. Vaak als Eva geen onderdak had, kon ze bij hem terecht. Hij heeft een zwak voor Eva.

Elvira

Elvira gaat in het huis werken waar Eva Luna als eerst werkte. Ze is een goede vriendin van Eva en geeft haar goede raad.

Thema en motieven

Het thema van het boek is de dingen die je meemaakt die ertoe leiden hoe je echt wordt. Het is een soort zoektocht naar jezelf. Eva groeit op van een klein meisje tot een sterke vrouw. Dit kwam door alle dingen die zij heeft meegemaakt.

Motieven:

  • Eenzaam: een belangrijk onderdeel in het boek is de eenzaamheid van Eva Luna. Ze leeft met heel veel mensen om zich heen en is eigenlijk nooit alleen. Toch is ze best wel eenzaam en mist ze liefde in haar leven.
  • Jezelf leren kennen: Eva leert zichzelf heel goed kennen. Door alle ervaringen die ze heeft meegemaakt, veranderd ze steeds meer en wordt ze uiteindelijk een sterke vrouw. En dat is hoe zij echt is.
  • Fantasie: Eerst wist Eva het nog niet, maar later komt ze erachter dat ze heel veel fantasie heeft.

Opvallende zaken en hoogtepunten

Wat opvallend was in het boek dat er veel verschillende soorten stijlen waren waarin de schrijver schreef. Je had bijvoorbeeld hele simpele en korte zinnen, maar er waren ook veel zinnen die heel lang waren en moeilijk te volgen. Er kwamen ook vaak moeilijke woorden in het boek voor. Je krijgt hierdoor wel goed inzicht, maar het is toch best lastig lezen en moet je sommige zinnen over lezen. Het is heel beeldend geschreven, dus je ziet veel voor je.