Home » Biografie

Isabel Allende is een Chileense journaliste en schrijfster. Ze is geboren in 1942 in de Peruaanse hoofdstad Lima. Haar vader, Tomás Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Ze ging naar verschillende privéscholen. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

 

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter Paula geboren. Ze woonde voor een lange tijd Europa, maar ging in 1966 terug naar Chili. Daar werd haar zoon Nicolás geboren.

 

Vanaf 1967 werkte ze onder meer voor een feministisch vrouwenblad. Ze publiceerde talrijke artikelen, kinderboeken en toneelstukken, en verzorgde verschillende televisieprogramma’s. Na de militaire staatsgreep in 1973, waarbij haar oom president Salvador Allende overleed, ging ze zich met haar gezin naar Venezuela. Zij verbleef daar dertien jaar en werkte er voor het dagblad El Nacional te Caracas. Na haar scheiding in 1978 leefde ze twee maanden in Spanje. Ze werkte op een middelbare school tot 1982.

 

In 1981 hoorde Allende dat haar grootvader op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven, wat uiteindelijk een manuscript voor een roman werd: Het huis met de geesten. Haar debuut was een groot internationaal succes en het boek werd later verfilmd als The House of Spirits.

 

In 1987 scheidde Isabel van Miguel Frías en hertrouwde met Willie Gordon. Sindsdien woont ze in San Rafael, Californië. In 1992 overleed Isabels dochter Paula aan porfyrie. Dit leidde tot haar roman Paula en was de aanleiding voor de oprichting van de Isabel Allende Foundation. Momenteel werkt Isabel als schrijfster en journaliste in San Francisco.